A+ A-

Terugblik Week van de Alfabetisering

Op maandag 9 september begon de Week van de Alfabetisering. Op verschillende locaties in de gemeente Nijmegen en de gemeente Mook en Middelaar stonden banners om aandacht te vragen voor de Week van de Alfabetisering zoals in de hal van het gemeentehuis, bij de stadswinkel en bij de GGD. De GGD had ook verschillende gedichten opgehangen van taalambassadeur Michel. Bij Bibliotheek Mariënburg was ook een banner aanwezig, en in de hele bibliotheek werd aandacht gevraagd voor laaggeletterdheid. Maandagavond was er in Molenhoek een voorlichting die helaas niet zo druk bezocht is. De HAN-Pabo startte op maandag 9 september met een masterclass over laaggeletterdheid en voor hun 2e jaar studenten hadden ze een voorlichting door taalambassadeurs over laaggeletterdheid.

Op dinsdag deelden we met de taalambassadeurs bloemen uit op de markt in Groesbeek. Bij elke bloem kregen mensen ook een flyer over scholing rondom basisvaardigheden en gingen we in gesprek over laaggeletterdheid. Bij de gemeente Beuningen was een lunchbijeenkomst voor de medewerkers van de gemeente. Wethouder Henk Plaizier opende de bijeenkomst. Een grote verrassing was dat Sarah Albers is genomineerd als Taalheld in de categorie Bruggenbouwer en hiervoor een lintje heeft gekregen. Op deze dag was er ook een voorlichting voor de afdeling Zorg en Inkomen van de gemeente Nijmegen. De taalambassadeur die daarbij assisteerde, Will Holthuijsen kreeg als verassing ook een lintje omdat ook hij genomineerd is als Taalheld.

Woensdag was volgens mij de drukste dag van de week. In de ochtend zijn we op bezoek geweest bij basisschool de Kleine Wereld waar Wethouder Grete Visser een verhaal voorlas aan de kleuters en met de ouders in gesprek ging over het belang van voorlezen. Die middag was ze aanwezig bij een speciaal felicitatiemoment op ROC Nijmegen om de eerste cursisten die daar een officieel diploma Nederlands hebben behaald in het zonnetje te zetten.

De gemeente Berg en Dal had ook op woensdag een actie om bloemen uit te delen, deze keer op de markt in Millingen. Wethouder Annelies Visser hielp de aanwezige taalambassadeurs een handje met het uitdelen. En ook nu werd er een taalheld in het zonnetje gezet. Rob Weijers is genomineerd en heeft een lintje gekregen. De gemeente Beuningen opende op woensdag een mini-bieb in de hal van het Gemeentehuis. Wethouder Henk Plaizier deed met behulp van een hele groep Peuters de openingshandeling.

Op Donderdag had de GGD een Pubquiz georganiseerd voor hun medewerkers. Ook hadden zij een lunch en learn waarbij iedereen geïnformeerd werd over laaggeletterdheid en de Week van de Alfabetisering. Op vrijdag was er in Druten ook een Pubquiz over taal, rekenen en digitale vaardigheden. De quiz werd georganiseerd door de Bart van Kraaijgroep en de leiding van de avond was in handen van Bart van Kraaij zelf en wethouder Sjef van Elk. In Dukenburg werden op vrijdag net als op woensdag bloemen uitgedeeld. Op vrijdag werden 4 mensen doorverwezen naar een taalcursus op het ROC en 3 mensen doorverwezen naar een computercursus. Wat een mooi resultaat! En wat een mooie actie waarbij verschillende partijen zoals bibliotheek, ROC, gezondheidsmakelaars en mensen van Bindkracht10 samenwerkten om het tot een succes te maken.

Op zaterdag besteedde GL8 extra aandacht aan de Week van de Alfabetisering door een item hierover uit te zenden op de radio. Als Taal coördinator ging ik in gesprek met de presentator. Er is nog veel meer gebeurd. De bibliotheek ging met de bakfiets vol met informatie langs verschillende organisaties om aandacht te vragen voor laaggeletterdheid. De DAR heeft het convenant ondertekend en is officieel lid geworden van ons bondgenootschap, bij de HAN zijn verschillende voorlichtingen georganiseerd voor medewerkers en de GGD had een prachtige actie voor scholen waarbij kinderen op de foto gingen met hun eigen letter. Bij ROC Nijmegen zijn ook nog verschillende acties geweest. Zo hadden zij op 8 september al een flyersactie georganiseerd in Neerbosch-Oost, hadden ze veel affiches en flyers opgehangen in alle gebouwen en hadden ze een bijzondere actie richting verwijzers. Alle cursisten hebben de mensen die hen over de drempel hebben geholpen een kaartje gestuurd met voorop een gedicht van een ex-laaggeletterde (Michel) om hen te bedanken. Zonder hen hadden ze de stap niet durven zetten. Alle acties hebben veel publiciteit opgeleverd. In verschillende regionale kranten en ook in verschillende wijkbladen werden artikelen en ervaringsverhalen geplaatst en ook zijn er advertenties geplaats op de gemeentepagina van de gemeente Nijmegen.

Archief